Сиромашниот татко ја продава куќа за да му даде пари на синот за студии: Неговите зборови допреа дури и до најтешките срца …

Please follow and like us:
Pin Share
Прекрасна и трогателна приказна доаѓа од мало село во планински венец во Тајланд, кога фармер со многу оскудни приходи одлучи да стори сé за да може неговиот син да учи.
Во намерите, тој не се сожали ниту за себе, ниту за покривот над главата, за да може неговата сакана да оди на училиште, бидејќи има потенцијал за тоа.

Така, сиромашниот татко ја продал куќата во која живеел и му обезбедил пари на својот син за колеџ, пренесува страницата Туко.ко.ке.

- Само сакам да излезам од сиромаштија, ништо друго не ме интересира - рекол тогаш измачениот татко.

дека животот воопшто не го милувал, покажува и фактот дека неговата сопруга починала при породување, па морал да го одгледа синот со одгледување добиток и обработка на земјата.

Таткото и синот припаѓаат на локалната етничка група Хмонг, која е посветена главно на земјоделството и ретко кој од таа заедница се запишува на колеџ.

Сепак, овој млад човек направи исклучок, се запиша на факултет и неодамна дипломираше на Универзитетот Чианг Мај Раџабхат во северен Тајланд.

Тој е вечно благодарен на неговиот татко за оваа диплома за с everything што направи.

- Татко ми е мојата најголема гордост. Му благодарам што ми дозволи да ги завршам студиите - изјави младиот човек за локалните медиуми.

Please follow and like us:
Pin Share