Брак полн со солзи – „Што ќе ми живот без тебе, драги„ ја крие најголемата тага на Силвана Арменулиќ

Please follow and like us:
Pin Share

Силвана (Зилха) Арменулиќ, а како девојка девојка Барјактаревиќ, е родена на 18 мај 1939 година во Добој. Таа беше трета од десетте деца на слаткарот Мехмед Барјактаревиќ. На шеснаесетгодишна возраст, таа отишла кај тетка и во Сараево и почнала да пее во таверни. Таа го земала уметничкото име Силвана, по тогаш популарната актерка Силвана Мангано, чиј филм „Горчлив ориз“ таа особено го сакала.

Како ѕвезда во подем, еден ден во Лесковац, на клупа во паркот, Силвана запознала млад човек, без скршена пара во џебот, кој сакал да стане пејач. Од некоја непозната причина и се допаднал тој тивок, смрзнат млад човек, кој и рекол дека нема пари да се врати дома, нема каде да спие, и таа побарала од менаџерот на хотелот, каде што пеела, да му даде работа и сместување. Тоа бил Тома Здравковиќ за кого оваа работа била отскочна штица што го лансираше во светот на ѕвездите.

За да и се заблагодари на Силвана, без која најверојатно немаше да постои неговата кариера, Тома и ја напишал песната „Што ќе ми живот без тебе, драги“, која стана еден од нејзините најголеми хитови.
Во една прилика, Тома рече дека инспирацијата за песната е животот на Силвана.

– Таа инсистираше да и напишам песна. Но што? Отсекогаш сум бил во некои романтични врски што ме инспирираа. Беше тешко со Силвана. Разговаравме со денови, таа беше несреќна. Ми откри детали од нејзиниот брак, кој беше лабилен, едноставно очајуваше. Таа често ми велеше: „За жал, ова е мојот живот! Нека оди се по ѓаволите, кога не можам да направам ништо! Ниту брак, ниту ова, ниту тоа… И еднаш додека се возевме со автобус на концерт реков:„ Знаеш што, интересно е да ти направам песна за тебе онака како што велиш, онака како што се чувствуваш. Тогаш ќе пееш подобро “- изјави еднаш Тома Здравковиќ.

Песната „Што ќе ми живот без тебе драги“, која Силвана ја отпеа во серијата „„убов на селски начин“, продаде 300.000 плочи и стана мегахит.

Please follow and like us:
Pin Share