Вистински пријател – Едно момче му се јавил на својот пријател и му рече:

Please follow and like us:
Pin Share

Ми требаат пари, мајка ми е болна, немам пари за лекови;
– неговиот пријател му одговори :
„Добро, драг пријателе, јави ми се вечер“,
и тој се јави, но телефонот му беше исклучен.
„Се обидуваше да се јави повторно и повторно додека не се измори,
и тој тргна да најде друг пријател кој може да му помогне, но не можеше да најде …
“ Тажен и разочаран од пријателот кој го остави и го исклучи телефонот кога му беше најпотребен“.
„Се врати во куќата и најде торба со лекови покрај перницата каде што спиеше неговата мајка“.
Го праша неговиот брат, кој рече: „Твојот пријател дојде и ги зеде рецептите и ги донесе овие лекови. „Замина пред некое време“, се насмевна тој;
Со солзи во очите, излезе да го побара својот пријател „Кога го најде својот пријател, го праша каде си.
– Пријателот рече: „Другар, го продадов телефонот и и ги купив лековите за твојата мајка“.
– Дали разбирате што е вистинско пријателство?
– Вистинскиот пријател не ги прекрстува рацете додека другиот пријател не биде добро …
– Вистински пријател е како брат.

Please follow and like us:
Pin Share