Ова е вистината за најпотресната сцена од филмот „Тома“: Песната „За Лјилјана“ ѝ е посветена на НЕА!

Please follow and like us:
Pin Share

о биографијата на Тома Здравковиќ, Лилјана е претставена како сопруга на докторот Хаџи Поповиќ кој го лечеше познатот пејач, и со кој со текот на времето изгради стабилен пријателски однос

Славните стихови „Не косите росну траву, не ломите младу грану..“ Тома Здравковиќ во филмот и ги посветува на Лилјана Хаџи Поповиќ. Но во реалноста, инспирација му била друга жена.

Актерката Лилјана Благоевиќ, Тома го запознала на почетокот на 1980тите години на снимањето на серијата „Докторка на село“, каде таа ја играла главната улога, докторката Ана од Белград доаѓа во домот на здравје во едно село, да ги лечи жителите, додека пак Тома во неколку епизоди се појавил во улога на пејачот Ќириќ.

Благоевиќ со радост се сеќава на средбата со пејачот со големо срце, кој и ја посветил легендарната песна „За Лилјана“.

Имав среќа еден од нашите најталентирани автори во песна да го овековечи моето име, ќе признаете, со вакво нешто не може секој да се пофали.

На констатацијата дека Данка Нововиќ на пример се лутела што Тома ја опеал во песна, Лилјана вели дека на Тома Здравковиќ ќе му биде цел живот благодарна за тој гест.

Please follow and like us:
Pin Share