Најдов паричник, а во него 150 денари и ПИСМО со адреса: Кога отидов на адресата останав без зборови…

Please follow and like us:
Pin Share

Невообичаени приказни за обични, „мали“ луѓе честопати можат да предизвикаат различни емоции, а оваа несомнено нема да остави никого рамнодушен.

Имено, еден млад човек од Бруклин, враќајќи се од работа, пронашол паричник на улица. Тој го отвори во надеж дека ќе ги најде документите, за да му ги врати на сопственикот.

Кога го отвори, доживеа неверојатно изненадување. Внатре имаше само три долари (околу 150 денари) и едно старо стуткано писмо.

Единствено што можеше да се види на пликот е адресата. Младиот човек го зел за да го прочита писмото, со цел да открие некои информации и да стигне до сопственикот.

Писмото е напишано пред 60 години и беше адресирано до човек по име Мајкл.

Ова тажно писмо во кое девојчето му објаснува на младиот човек дека не можат да се гледаат затоа што нејзината мајка не и дозволува, но дека таа секогаш ќе го сака и ќе се потпишува како Хана, предизвика неверојатни емоции кај момчето што го најде, но сепак немаше информации за сопственикот на паричникот и писмото. Тој реши да го побара телефонскиот број користејќи ја адресата на пликот.

Операторот го поврзал со жена која живее во таа куќа. Му објаснила дека куќата ја купила пред 30 години и дека сопствениците имале ќерка по име Хана.

Како Хана да мора да ја смести својата мајка во дом за стари лица. Младиот човек му се заблагодари и отиде во потрага, се јави во старечкиот дом и откри дека мајката на Хана поч инала, но дека Хана моментално живее во тој дом за стари лица.

– Иако се прашував дали вреди сето ова, отидов во дом за стари лица да ја посетам оваа сега стара жена. Сестрата ме однесе во една соба каде што седеше убава старица со сива коса и гледаше телевизија.

И реков сè за мојот паричник и и го покажав писмото, а таа ми одговори дека многу го сакала Мајкл, но дека имала 16 години и не можела да се омажи за него затоа што нејзината мајка не и дозволила. Писмото беше последниот контакт со него – рече тој.

– Мајкл Холштајн беше прекрасна личност, ако го пронајдете кажете му дека сè уште мислам на него и дека сè уште го сакам – рече Хана.

Младиот човек и се заблагодари на старицата и си замина. На излегување, чуварот го запре и праша дали ги добил одговорите што ги барал.

Тој му рече дека го открил презимето на лицето на кое му е упатено писмото. И тогаш се случи шокот – чуварот го препозна паричникот на една личност која беше сместена во истиот дом за стари лица само на 8-ми кат.

Младиот човек се врати кај својата сестра и ја замоли да го одведе кај господинот Голдстајн, и влеззе во собата и најде постар господин како чита книга.

Му објасни сè и му го врати паричникот, а потоа раскажа низ што поминал. Овој господин не бил задоволен што младиот човек го прочитал неговото писмо, но тој му потврдил дека многу ја сака Хана и дека не се оженил заради тоа.

Младиот човек со неверување му рекол на овој постар господин да го следи, го однел во просторијата каде што била Хана. По скоро 60 години, двојката се сретна повторно и никогаш повеќе не се раздели.

Оваа приказна е уште еден доказ дека вистинските и искрени љубови никогаш не поминуваат, како и дека за оние кои го сакаат времето е вечно.

Please follow and like us:
Pin Share