Бил упорен да ја сними последната песна со најтажен наслов, автобиографски: Ова се стиховите на кои сите плачат од Маринко Роквиќ

Please follow and like us:
Pin Share

Маринко Роквиќ си замина по тешко боледување на 68-годишна возраст, а беше испратен во вечноста, пред семејството и пред бројни колеги, пријатели и родини вчера на Нова Бежанија во Белград.

Во Камената сала на Радио Белград вчера се одржа комем-орација посветена на Маринко Роквиќ, на која зборуваа неговите пријатели и колеги и се потсетија на најубавите спомени со него.

Еден од омилените изведувачи на народна музика е роден на 27 јануари 1954 година во Колувиќ кај Босански Петровац. На својот 31 роденден се ожени со медицинската сестра Славица со која има два сина Никола (36) и Марко (33), а има и уште едне син, Даниел.

Во 2000 година „Новости“ објави одлично интервју со Роквиќ, а во разговорот музичарот зборуваше за неговиот приватен живот и песните. На прашањето кои новоснимени песни му го привлекле вниманието, Маринко одговори:

– „Не си родена за љубов“. Шегата на страна, но мојата песна одлично помина кај публиката. Редовно ми се јавува Нада Топчагиќ и ми вели: „Еве ја повторно твојата песна на радио. Човече, што правиш?! Кp шиш на нова касета! ти си хит“ – рекол музичарот, а потоа открил кој песна за која би рекол дека е најдобра во неговата кариера.

– Ќе морам малку да се пофалам, јас сум еден од среќниците на естрадата, кој кога за педесет години ќе престане да пее, може да наброи бројни хитови кои ќе останат запишани во антологиите на народната музика и ќе ме надживеат.

Верувајте, списокот е долг: „Повторно веат бели снегови“, „Единствена моја“, „Ќе барам позелени очи“, „Кога сите ќе ме заборават“, „Колиба или двор“. Омилена песна ми е „Поломио ветар гране“.

Мислам дека е најдоброто што сум го снимил затоа што има одличен текст, аранжман, мелодија, сè одлично се вклопува, ми „легна“ и секако и се допадна на публиката. Тоа беше прифатено од слушателите од сите генерации. Потоа, „Ме пленија светлата на метрополата“… – изјави Маринко.

Аранжерот Миша Мијатовиќ откри дека минатата година, пред да дознае дека е тешко болен, Маринко ја испеал неговата последна песна која ја нарекол „Таа ноќ кога ќе ум-р-ам“, иако сите со таа идеја му одговориле:

– Непосредно пред неговата болест направивме емотивна песна која има тажен наслов и рефрен. Го молев него, пријателот и мене да го смениме името бидејќи е малку тажно, но тој се задржа на тоа, инсистираше – рече Миша на комем-орацијата.

Сега во медиумите се појавија стиховите од последната песна на Роквиќ кои ми донесоа солзи: – Таа ноќ кога ќе ум-ра-м, кога ќе се вратат старите љубови, таа ноќ нека ме придружуваат со нејзината песна – ова се последните стихови што ги сними Маринко.

Please follow and like us:
Pin Share