Сопругата на Тома Здравковиќ за филмот: Многу плачев, ми се вратија сите емоции

Please follow and like us:
Pin Share

Сопругата на пејачот Тома Здравковиќ, Гордана во интервју за српски „Блиц“ се осврна и на деновите кога Тома бил болен, последните разговори и љубовта што ја имале.

„Како да се вратив 35, 40 години назад. А особено кон крајот на животот. Страшно. Како се да се вратило. Тоа се емоции кои се потиснати, но никогаш не се заборавени. Животот продолжува, но овој филм ги разбуди сите емоции. Нема зборови со кои можам да опишам како се чувствувам.

Ова момче кое го глумеше, секоја чест за него. Немам замерка. Тој толку многу навлезе во неговиот карактер, душа, манири што е неверојатно. Кога се појавија сцените со него, не можев да поверувам. Го препознав Том во него. Бев толку фасцинирана што некој можеше толку да влезе во емоциите на некој што не го познава“, вели таа.

Додава дека плачела и не спиела цела ноќ откако го изгледала филмот. За младата актерка Сања Марковиќ вели дека одлично го изглумила нејзиниот лик.

„Тома беше чуден, необјаснив, енигматичен. Барем за мене. Јас сум реалист. Јас го разбирав животот поинаку од него. Тоа беше книга што никој не ја прочита. Мислам дека во одреден момент не беше јасен сам на себе. Беше тешко да се запознае Тома. Малку зборуваше, секогаш требаше нешто да го прашаш, а одговорите му беа кратки – добро, да, добро, да … Како да запознаеш некој што одговара така? Знаев дека е пејач, ги слушав неговите песни, но не знаев лични работи. Тој почна да зборува како се чувствува кога го зафати болеста.

Никогаш не можеше да се замисли дека е хендикепиран. Тој рече дека ако морам да останам без орган, нема да живеам. Сакам да живеам како што сакам, макар и година или две. Да не продолжеше да пие, можеби ќе беше жив. Но, за се придонесе и несреќата што ја имаше со автобусот. Му беа отстранети бубрезите, требаше да оди на дијализа и се тргна наопаку. Тој сакаше да живее. И до последниот ден не веруваше дека ќе умре. Неколку дена пред да умре, ми рече: „Те молам, ако ми се случи нешто, земи го детето и оди си одовде“. Таа година кога се вративме овде, мислам дека го живееше животот во потполност, без разлика на неговата болест. Беше целосно здрав десет години.

За мене, Тома никогаш не умре. Секогаш кога доаѓам имам чувство дека се среќавам со него. Тоа е нешто што ме одржа во живот. И ова особено. Ќе ме држи до смрт. Ова сега ми е како повторно да се родив“, вели Гордана.

Please follow and like us:
Pin Share