Гидра од „Жикина династија“ имал ептен тажна животна приказна, останал сам на 10 години и работел во фабрика

Please follow and like us:
Pin Share

Драгомир Бојаниќ Гидра овој свет го напушти на 11 ноември 1993 година, а многумина се сеќаваат на неговите духовити забелешки од бројните филмски улоги кои сите нас не расп-лауваа од смеа.

Легендарниот актер Драгомир Бојаниќ Гидра е роден на 13 јуни 1933 година во Крагуевац. Имал многу тешко детство бидејќи останал без родители за време на Втората светска вој-на.

Неговата мајка Новка се упкоила Гидра бил многу мал, но тоа не бил крај на неубавите работи за семејството Бојаниќ.

Таткото на Јован е бил приве-ден, а Гидра му носел сендвичи на чуварот за да може да го однесе кај татко му.

Сепак, Гидра имал само 10 години кога татко му се упокил. И така Драгомир остана сосема сам и неговиот талент за малку ќе останеше незабележан под притисокот на животот.

Средното училиште за преработка на месо, овошје и зеленчук го завршил во родниот град или „конзерваториум“, како што на шега ја нарече оваа образовна институција, а по дипломирањето се вработил во фабриката за конзерви „Црвена звезда“.

Легендата вели дека неговите колеги од Народниот театар во Крагуевац заедно собрале пари што и му помогнале на Гидра да замине во Белград и да се запише на Академијата. „Улета“ од прв во класата на Раша Плаовиќ!

Филмската кариера ја започна со епизодната улога во филмот на Жика Митровиќ „Ешалонот на доктор М. од 1955 година. Тој играше главни и главни споредни улоги во повеќе од триесет Ју филмови, а снимаше и во Италија.

Под псевдонимот Ентони Гидра, Драгомир Бојаниќ се појавил во 10 вестерни во 1960-тите, а добил награда за улогата во филмот „Баладата за револверот“ (1967) во режија на А. Калтабијан.

Сепак, најголемата популарност ја стекна со улогата на Жика Павловиќ, која ја играше од 1978 до 1992 година во серијата „Жикина династија“.

„Тој и денес би снимил 20 Жикини династии. Сепак, никој не може да го замени Гидра“, изјави неодамна Зоран Чалиќ, авторот на оваа мошне популатрна серија чии реплики и денес е раскажуваат.

Додека студирал глума, во својот клас ја запознал својата двегодишна колешка Љиљана Контиќ, со која оттогаш бил во врска.

Тие се венчаа во 1966 година, а четири години подоцна ја добија ќерката Јелена. Љиљана и Гидра често имале несогласувања, но на крајот секогаш се враќале еден на друг.

“Не верував дека можам да бидам толку фатен. Кога бев млад човек, не можев ни да замислам дека еден ден ќе бидам толку приврзан за моето семејство”, изјави уметникот.

Колегите и пријателите го паметат Драгомир Бојаниќ како ептен голем човек и пријател.

Please follow and like us:
Pin Share