(Видео) Теа Таировиќ ја шокираше Македонија: Наместо за македонскo, пееше за бугарско девојче – социјалните мрежи горат

Please follow and like us:
Pin Share

Теа Таировиќ има блескав почеток на нејзината кариера, а редовно на социјалните мрежи се споделуваат видеа од бакшишот во илјадници евра кој го добива на нејзините јавни настапи.

Сепак нејзината популарност во Македонија значително ќе се намали по шокот кој им го приреди на сите Македонци.

Имено на настап во Бугарија, Таировиќ ја препеа „Македонско девојче“, но наместо македонско пееше за бугарско девојче.

https://www.facebook.com/KrisKiko/videos/626598188439010/?t=0

Ваквиот гаф на Таировиќ доаѓа во доста емотивен момент за македонскиот народ кога македонската и бугарската Влада, на јавна сцена преговараат за македонските идентитетски прашања.

Македонско девојче е македонска народна песна на Јонче Христовски компонирана во 1964 година.

„Македонско девојче“, како што првично е напишано, се состои од четири строфи.

Македонско девојче
Прва строфа:
Македонско девојче,
китка шарена,
во градина набрана
дар подарена.

Рефрен:
Дали има на овој бели свет
поубаво девојче од Македонче?
Нема, нема не ќе се роди
поубаво девојче од Македонче.

Втора строфа:
Нема ѕвезди полични,
од твоите очи,
да се ноќе на небо
ден ќе раздени.

Рефрен:
Дали има на овој бели свет
поубаво девојче од Македонче?
Нема, нема не ќе се роди
поубаво девојче од Македонче.

Трета строфа:
Кога коси расплетиш
како коприна
лична си и полична
од самовила.

Рефрен
Дали има на овој бели свет
поубаво девојче од Македонче?
Нема, нема не ќе се роди
поубаво девојче од Македонче.

Четврта строфа:
Кога песна запее
славеј натпее,
кога оро заигра
срце разигра.

Рефрен:
Дали има на овој бели свет
поубаво девојче од Македонче?
Нема, нема не ќе се роди
поубаво девојче од Македонче.

Please follow and like us:
Pin Share