„Летна топла ноќ, без ќебиња и облека“

„Топла летна ноќ, без ќебиња и облека, легнав да спијам и слушнав тропање на прозорецот. Веројатно мислам на ветрот и се обидувам да заспијам, но сигурно сум слушнал тропање на прозорецот среде ноќ.

Навистина звучеше како некој да ги удира стаклата со прстите. Јас дури и не се осмелив да погледнам да видам. Утрото кога се разбудив го отворив прозорецот и peирнав. Мислев дека моето срце ќе запре кога ќе видам во кал нечии отпечатоци од чевли, чекорите што водеа точно до мојот прозорец.

А имаше и 15 отпушоци од цигари на земја! Никој во семејството не пуши, па дури и да пушат, нема да пушат пред мојот прозорец. Некој ме гледаше цела ноќ, не ги затворив ролетните.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*