„Никогаш не зборувај лошо за другите“ – 20 индиски правила на живот

Етичкиот кодекс на Северноамериканските Индијанци може да н ins инспирира сите да направиме важни промени во размислувањето и живеењето…
1. Станете со сонцето и молете се. Молете се сами. Молете се често. Еден ден Големиот Дух ќе ги слушне вашите молитви.

2. Бидете толерантни кон оние што застраниле од патот. Незнаењето, гневот и alousубомората доаѓаат од изгубените души. Молете се да се вратат на вистинскиот пат.

3. Најдете се. Не дозволувајте другите да го контролираат вашиот пат. Тоа е само ваш пат! Други можат да одат со вас, но никој не може да оди напред за вас.

4. Бидете внимателни кон гостите во вашиот дом. Послужете им ја најдобрата храна, понудете им го најдобриот кревет, бидете искрени и праведни кон нив.

5. Не земајте го она што не е ваше, без разлика дали е од човечка заедница, природа или нечија култура. Вие не го заслуживте или не го добивте. Не е твое.

6. Почитувајте ги сите на Земјата, и луѓето и животните и растенијата.

7. Почитувајте ги мислењата на другите, нивните желби и зборови. Никогаш не ги прекинувајте другите додека зборуваат, не лутете се, исмејувајте ги. Дозволете му на секое лице право на лично мислење.

8. Никогаш не зборувајте лошо за другите. Негативната енергија што ја испраќате, а сепак уживате во неа, ќе ви се врати многу пати.

9. Сите луѓе прават грешки. Секоја грешка може да се прости.

10. Негативните мисли создаваат болест на умот, телото и духот. Вежбајте оптимизам.

11. Природата не е наша, таа е дел од нас. Природата е дел од нашето глобално семејство.

12. Децата се иднината. Засади loveубов во нивните срца, води ги со мудрост и научи ги за животот. Кога ќе пораснат, дајте им простор да растат.

13. Избегнувајте да ги повредувате срцата на другите. Отровот од таа болка ќе ти се врати.

14. Секогаш бидете искрени.

15. Одржувајте ја рамнотежата. Менталното, духовното, емоционалното и физичкото „јас“ мора да биде подеднакво силно, чисто и здраво. Поттикнете го телото за да го засилите умот. Расте во духовност за да залечи емоционални рани.

16. Свесно одлучете што ќе бидете и какви ќе бидете, како ќе постапите и како ќе застанете зад своите постапки. Бидете одговорни за вашите постапки.

17. Почитувајте ја приватноста и личниот простор на другите луѓе. Не се мешајте во имотот на другите луѓе, особено не во светото и духовното. Тоа е забрането.

18. Бидете сигурни во себе. Не можете да се грижите и да им помагате на другите ако не се грижите за себе и ако не си помогнете себеси прво.

19. Почитувајте ги верските убедувања на другите луѓе. Не ги присилувајте другите да веруваат во вашите.

20. Споделете ја својата среќа.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*