Мамо, намачкај ми парче лепче: Се сеќаваш ли на твоето детство кога имавме толку малку и бевме толку среќни?

Игравме со гуми за џвакање, криенка, „Помеѓу два пожари“, „Сандокан“, возевме точаци, скокавме по јаже, правевме „жаби“, вртевме хулахопки и цртавме „училишта“ на голем празник, игравме со пластични пиштоли, бебиња…

Не пуштија да играме под еден услов – да се вратиме на ручек или вечера … Или кога ќе се стемни. Честопати, наместо ручек како „посветеност“, ги замолувавме да ни намачкаат парче лепче што ќе го јадеме со валкани раце од прашина, но тоа никому не му пречеше.

Возевме ролери, игравме со топка и џамлии… Игравме во дворовите, на улица, поминувавме часови во природа, а не пред компјутер. Паднавме, се повредивме, скршивме коски, загубивме заби, но никогаш немаше тужби за овие инциденти. Никој не беше виновен … Само ние би знаеле да се „спакуваме“ и тепаме поради тоа, иако можеби не сме виновни „

Одевме на велосипед кај пријателите или пеш, ѕвоневме на врата или едноставно влегувавме ненајавено. Вратата од куќата не беше заклучена, па дури и се враќавме дома ноќе без страв. Собиравме значки, салфетки, налепници од гуми за џвакање и животинско царство, играчки од јајца од Киндер, бонбони од Пец, чоколадни обвивки, разменувавме дупликати со пријателите за оние што ги немаме.

Децата се возеа во автомобилот без појаси и воздушни перничиња; нашите лулашки беа насликани со светли бои на база на олово и никој не се грижеше за тоа. Немаше заштитни приклучоци на шишиња со лекови, ниту брави на фиоки или врати… Кога возевме велосипеди, немавме ниту шлем, ниту лакти или подлошки за колена. Пиевме вода од цревото во дворот или каде и да најдеме – немаше шишиња вода за пиење.

Поминавме часови изработувајќи автомобили од кутии, штици и цевки, а посреќните што имаа пријател со велосипед се фатија себеси одзади и ги повлекоа до врвот на ридот … каде што ќе се сетиме дека немавме сопирачки! По неколку падови, ќе најдевме решение за проблемот – ќе застаневме со удирање во дрво или во земја. О, да! Во тоа време немаше многу сообраќај.

Јадевме се што можевме … Пиевме сокови од шеќер, но немавме проблеми со тежината, бидејќи поминавме денови трчајќи и играјќи … Една Кока Кола што сите ја делевме (кога имавме пари да ја купиме и тоа беше литарско стаклено шише)… Сите пиевме од истото шише и никој не починал поради тоа.

Немавме мобилни телефони, а писмата беа испраќани по пошта… Ќе се сретнеме лично, а не виртуелно. Немавме мобилни телефони, Ајфони, плеј станици, mp3 -а, Нинтендо 64, кутии за видео, игри, многу кабелски канали, домашно кино, „простории за разговор“, дигитални камери, Интернет, МСН и Фејсбук “

Писма и разгледници беа испратени по пошта, а фотографијата беше посебен настан. Тој ден беа облечени најубавите фустани и нови сандали, а потоа беа потребни две недели за да завршат сликите. Убавицата беше во неизвесност, во исчекување. Модерната опција „бришење“ ни овозможи да избереме насмевка на фотографија, а „корпата за отпадоци“ е таму за да проголта се што не е пријатно за окото.

Наместо тоа, имавме вистински пријатели! Некои не беа добри во училиште, едноставно мораа да го повторат часот ако не учат. Никој не отиде кај психолог или педагог. Годината се повтори и на сите им беше дадена втора шанса.

Имавме слобода да успееме и да пропаднеме, одговорност … И научивме да избираме. Имавме толку „малку“, но бевме толку среќни!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*