ПОУЧНА ПРИКАЗНА: Мајка го прашала својот син

Мајката го прашала својот син: Каде е твојот брат?

Нејзиниот син рече: мама с still уште спие.

Мајката се подготви за работа и на излегување му рече на неговиот син, чувај го добро својот брат, а детето одговори: „добро мамо“

На излегување, тој му рече: види што треба да јадеш и ручај, па јади со брат ти.

Детето одговара - добра мајка, те сакам! И мајката отиде на работа.

Кога се вратила, после ручек повторно го прашала - каде е брат ти?

И детето одговара - спие, мамо.

Потоа отишла во нејзината соба и видела дека и недостасуваат 5 километри, исто така забележувајќи дека нејзиниот син молчел многу.

Без да го праша ништо, таа го зеде појасот и почна да го удира, без никаква милост и сожалување. Детето отиде кај баба му. Откако се врати дома жалејќи се што направила со својот син, отишла во креветчето каде спиело другото дете и видела порака на страната која била напишана

′ ′ Мамо, зедов 5 километри од твојата соба и купив млеко за мојот помал брат затоа што го немаше. Ве чекам да вечераме заедно. Те сакам, мамо! ′ ′ Се покаја, мајката брзо се врати кај бабата, влезе во собата во која лежеше момчето:

„Сине, ќе и простиш на мама? .

Детето во солзи одговара:

„Мамо, грижи се за мојот помал брат и никогаш немој да му го правиш она што ми го направи на мене. Не грижи се мамо, те сакам!.

Поентата на оваа порака е дека ги сакаме нашите деца дури и ако грешиме!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*