На Владо Георгиев му е забранет влез во Црна Гора до 2030 година

Министерството за внатрешни работи на Црна Гора ја усвоило жалбата на Адвокатската канцеларија на Томановиќ, која го застапува пејачот Владо Георгиев и го поништило Решението за забрана за влез во Црна Гора, но Управата на полицијата од Херцег Нови повторно му забранила влез на Георгиев и тоа на период од 10 години.

Ова го соопштила адвокатската канцеларија, наведувајќи дека Управата на полицијата од Херцег Нови во повторената постапка ‘отишла чекор понатаму во кршење на меѓународните стандарди и уставно загарантираните права’ и не постапила според законските и уставните обврски, туку донела правно неодржливо, незаконско и противуставно решение иако Министерството за внатрешни работи ја уважило жалбата на канцеларијата на Томановиќ дека забраната за влез е правно неодржлива.

„Во меѓународата правна практика, формата на деградирачки третман на поединец секогаш постои кога државата постапува без легитимна цел, со непропорционално и наменско обесправување на поединецот, бидејќи и на странецот при влегување во земјата му припаѓаат права гарантирани со бројни меѓународни правни документи“, се наведува во соопштението.

Кон крајот на август оваа година, на Георгиев, регионална поп-ѕвезда, на границата со Црна Гора му било врачено решение за забрана за влез во земјата. Како што беше наведено тогаш, причините се национална и внатрешна безбедност.

Минатиот месец концертот на Георгиев во „Мош“ во Скопје беше без маски и без дистанца, а подоцна локалот беше затворен заради пречекорувањето на работното време.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*