СЕВЕРИНА ГО ПОБЕДИ КОРОНАВИРУСОТ И УПАТИ ВАЖЕН АПЕЛ

Пред неколку месеци пејачката Северина Којиќ победи во борбата против коронавирусот.

Сега таа одлучи јавно да зборува за симптомите со кои се соочи, но и јавно да апелира да биде одговорен и да се носи маски.

– Ја надминав короната, немав никакви симптоми, некои од моите пријатели имаа силни симптоми, „умреа“ од немоќ, но фала му на Бога, сите се живи. Еден моја познаничка од Сплит ја опиша нејзината приказна кога ја закачија на апаратот за дишење. Спортист, млада, три деца … вели дека сакала да умре. Некои велат дека короната доаѓа во уште полоша форма … Некои велат дека вонземјаните доаѓаат кај нас … Тие велат сè, но вие ја слушате совеста и се грижите за себе и за другите – напиша Северина и додаде:

View this post on Instagram

Preboljela sam koronu, nisam imala simptome, neki moji prijatelji su imali jake simptome, “umirali” od nemoći, ali hvala Bogu, svi su živi. Jedna moja poznanica iz Splita je opisala svoju priču kad su ju prikopčali na respirator. Sportašica, mlada, troje djece… kaže da je poželjela umrijeti. Neki kažu da korona dolazi u još gorem obliku… Neki kažu da nam dolaze svemirci… Svašta kažu, ali vi slušajte svoju savjest i vodite brigu o sebi i drugima. Ovo je Tokyo, tamo sam bila 2002. godine. Na njihovim semaforima bi se znalo vidjeti na tisuću ljudi zbijenih jedni uz druge. Ovo je Tokyo, večeras oko 20h po njihovom vremenu. Svi su s maskama i na distanci. Možemo li mi ovako? Na tv-u nam samo brojke navedu, toliko zaraženih, toliko umrlih + toliko zaraženih za koje ni ne znaju. Liječnici i medicinske sestre su zaražene, bolnice su prepune, a ljudi s teškim bolestima, poput raka, čekaju… I svi čekamo da nam netko kaže “gotovo je”. Ali gotovo je s neodgovornošću. Molim vas, nosite maske i držite distancu. Jako volim ljude i fale mi i ljudi i koncerti, ali sad kad oboljeva tisuću ljudi po danu, sad vas volim najviše. Molim vas, nosite maske i čuvajte se. I nemojte biti jedni od “brojki”. Volim vas 💜😷 #severina

A post shared by Severina (@severina) on

– Ова е Токио, јас бев таму во 2002 година. Илјадници луѓе збиени заедно можеа да се видат на нивните семафори. Ова е Токио, вечерва околу 20 часот по нивно време. Сите се со маски и на далечина. Можеме ли да го направиме ова? На ТВ, тие ни даваат само броеви, толку многу заразени, толку мртви плус толку заразени за кои дури и не знаат. Лекарите и медицинските сестри се заразени, болниците се полни, а луѓето со сериозни болести, како што е ракот, чекаат … И сите чекаме некој да ни каже „готово“. Но, готово е со неодговорност. Ве молиме носете маски и држете се на дистанца. Јас многу ги сакам луѓето и ми недостасуваат луѓе и концерти, но сега кога илјада луѓе се разболуваат на ден, сега ве сакам најмногу. Ве молам носете маски и пазете се. И не биди еден од „броевите“. Ве сакам – напиша Северина на својот Инстаграм профил.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*