СУДОТ ГО ОТФРЛИ БАРАЊЕТО НА КАНЈЕ ВЕСТ ЗА ПРЕТСЕДАТЕЛСКА КАНДИДАТУРА

Врховниот суд во сојузната држава Аризона го отфрли предлогот раперот Канје Вест да биде независен кандидат на претседателските избори во ноември.

Судот го разгледа предлогот откако Вест поднесе жалба против одлуката на долниот суд за одбивање на предлогот, наведувајќи дека во барањето на пејачот не се дадени информации за потписниците на кампањата и нивната посветеност кон политичка партија, поради што неговата апликација не беше направена соодветно.

На тој начин Врховниот суд ја потврди одлуката на долниот суд и го одби барањето за кандидатура на Вест.

На 7 јули, Вест објави дека поднел барање за регистрација во неколку сојузни држави, како и дека не е кандидат во некои региони поради недоволниот број собрани гласови.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*