ПЕСНА НА РИКИ МАРТИН ПРОГЛАСЕНА ЗА КУЛТУРНО НАСЛЕДСТВО

Во 1999 година, Рики Мартин ја издаде песната „Livin’ la Vida Loca“ која само докажа дека е неприкосновен крал на латино-попот.

После ова, многу музички ѕвезди со латинско потекло почнаа да снимаат и албуми на англиски јазик, а меѓу нив беа и Енрике Иглесијас, Марк Ентони, Шакира, Паулина Рубио, Талија и многу други, зачувувајќи го препознатливиот звук, но рушејќи ја јазичната бариера.

Оваа песна постигна платинест тираж и е еден од најпродаваните синглови на сите времиња. Поради тоа, музичките критичари ја прогласија за вистинско културно музичко наследство.

„Livin’ la Vida Loca“ се задржа со недели на листите на МТВ и Билборд, а според ВХ1 се наоѓа на 28-мо место на 100-те најдобри песни од 90-тите.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*