Маестро Милан Завков задоволен од интересот на младите кон изучување на хармониката

Колку помладата популација е заинтересирана за хармониката како инструмент и пројавува интерес за нејзино изучување. Одговор побаравме од реномираниот маестро Милан Завков, кој истакнува дека младите се заинтересирани во голема мера за изучување на овој инструмент.

-Има сега, можам да кажам дека задоволува бројот на млади инструменталисти. Колку што знам има добар број на хармоникаши кои пројавуваат интерес кон овој инструмент. И јас сум бил млад па сум учел од постарите па еве сега помладите учат од мене, има доста на хармоника и не само на хармоника и на други инструменти. Младите почнаа да ги изучуваат и останатите народни инструменти , што е многу добро. Порано во мое време ако си талентиран и ако имаш некој во фамилијата ќе научеше, но сега веќе е сосема поинаку вели маестро Завков.

Минатата година маестро Завков одбележа јубилеј од 40 години на македонската музичка естрада, при што најавува повторно таков настан во скора иднина.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*