“Бегај солзо врела” песна со која група “Соната” ќе настапи на Охрид Фест

Изминативе неколку години се редовни со свои настапи на охридскиот фестивал, каде секоја година пред публиката се појавуваат со нова песна. Велешката група Соната и оваа година ќе имаат свој настап на овој реномиран фестивал во Охрид а за разлика од претходните, годинава тие ќе отпеат поинаква ритмичка песна од видот на балади.

-Изминатите три години имавме, подинамични , повесели песни. Оваа година се одлучив за она кое што мене ми лежи на душа и ми е омилено. Станува збор за една прекрасна балада. “Бегај солзо врела” се вика песната. Музика и аранжман на Цане Петров , текст на Онен Недековски. Разговаравме со Цане, кога ме праша каква песна сакам , ведаш знаев што да му кажам, бидејќи изминативе години имавме поразлично и оваа година ќе смениме. Задоволството навистина е огромно од моја страна затоа што обожавам балади и да пеам таква музика, истакнува Кате од групата Соната.

Групата “Соната” доаѓа од Велес и со право може да се каже дека претставува заштитен знак на македонската народна песна, особено староградската велешка песна.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*