Сите негови фестивалски песни собрани во едно ЦД

Минатата година ја заокружи со издавањето на неговото најново ЦД на кое ги одбележува речиси сите

негови хитовски рефрени. Новото ЦД од фолкерот Дарко Стојаноски,  кое е насловено по неговиот најголем хит “Отвори порти невесто” брои тринаесет песни.

-Тука на ЦД-то има 13 песни, горе-долу сите се фестивалски песни , значи имам две на “Роса”, на “Лешочки” фестивал, повеќето се нa “Тетовски Филиграни”, а секако имам и неколку изворни песни, со понов ангажман. Има уште неколку патриотски песни, тоа се околу пет патриотски песни, но не се ставени на ЦД-то. Тоа се првите песни од кога настапував на “Гоце фест”, но мислев дека не одт толку патриотски песни на едно ЦД, можеби некогаш ќе снимам уште некоја и ќе едно ЦД, се за Македонија, да биде цело со птриотски песни, истакнува Дарко.

Како што додава Дарко, повеќето негови песни од ова ЦД се речиси наменски , или може да се каже соодветно посветени.

-Песната “Отвори порти”, се испеа, ја снимивме, точно пред да се женам. Значи дојде денот јас да се оженам и  баш испадна така. Веднаш потоа наредната година 2010, на “Роса” фест ја испеав песната “Филип да е името”, за моето прво синче. Сега за другото, имам уште едно синче Андреј, за него немам песна, се спомнува во една песна  но не е толку наменска, вели Дарко.

Дарко Стојаноски во периодов кој следува заминува на краткаа турнеја во Канада , на покана на тамошното македонско друштво по повод одбележувањето на манифестацијата “Гоцеви денови” кој со псебна пригодност го одбележуваат празнувањето на овој голем македонски револуционер.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*