Душко Георгиевски го оствари својот сон со инструментот со кој другарува од детствтото –флејатата

Познатиот македонски фолкер Душко Георгиевски во едно ново светло на макдеонската музичка сцена. Ретко кој знае дека Душко години наназад, од својата 12та година, другарува со флејтата.

-Со овој инструмент другарувам уште од моите најмлади години , поточно од 10, 12 години, меѓутоа љубовта кон овој инструмент остана. Учев од големиот мајстор  , сега веќе покоен Иван Терзиев, кој што најде сила и поседуваше капацитет и можност да тие изворни дела ги обработи да бидат во верзија со флејта. Од него учев, тоа е за мене еден посебен правец во музиката. Конечно ми се оставри мојот сон, како дете сакав да снимам нешто вакво, можеби требаше повеќе години да поминат , но ете конечно се реализираше, истакнува Душко.

Инструменталното оро е насловено “За Мила”,  а е посветено за помалата керќичка на Душко.

 

-Задоволен сум и мислам дека направивме едо убаво дело. Иако трае пет минути, мислам дека е добро за слушање. Има убави премини од хармоника на флејта и ј постигнавме целта, додава Душко.

Ваквото музичко достигнување на Душко претставува едно умешно испреплетување на флејата во народниот мелос, нешто што е многу малку експонирано во македонската музика. Токму ова би претставувало повод за понатамошни инспирации на младите музичари кои доаѓаат на македонската музичка сцена. Флејтата е застапена и во македонскиот фолклор , особено во староградската песна и ова е еден мој придонес кон збогатување на македонската ризиница, додава Душко.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*